Hoe werkt Carbonics?

Welkom bij Carbonics, graag leggen we uit hoe Carbonics voor u en uw organisatie kan gaan werken, om daarmee eenvoudig en veilig aan uw WPM-rapportage verplichting te kunnen voldoen:

 

1

Schrijf uw organisatie in

Vul de gegevens en het aantal medewerkers in en u bent klaar om te starten.

U voert op de website van Carbonics de gegevens van u en uw organisatie of onderneming in en geeft aan voor hoeveel medewerkers u de WPM moet rapporteren. Nadat u akkoord bent gegaan met de voorwaarden start uw kosteloze proefperiode van drie maanden.

2

Voeg uw medewerkers toe

Met een paar klikken voegt u een lijst met alle mobiele nummers van uw medewerkers toe.

Hierna ontvangt u via email een link waarmee u een Excel-bestand kunt uploaden met alle mobiele telefoonnummers van uw medewerkers, zonder namen dus voor ons anoniem. Nadat u dit bestand heeft ge-upload ontvangen alle door u opgegeven mobiele telefoonnummers een SMS-bericht met een downloadlink voor de Carbonics-App.

3

Installeer de App en start

Nadat uw medewerkers de Carbonics-App hebben gedownload, start de registratie direct.

Na het downloaden van de Carbonics-App vraagt Carbonics aan de medewerker toestemming om alle reisafstanden die zijn/haar mobiele telefoon aflegt te mogen registreren. Na akkoord start de registratie op de achtergrond, dus zonder dat de medewerker hier last van heeft of iets voor hoeft te doen.

 

Vanaf dit moment legt de Carbonics-App alle afgelegde afstanden van de mobiele telefoon vast. Na afloop van een afgelegde afstand vraagt de Carbonics-App automatisch om kort aan te geven of het een privé- of werkgebonden reisafstand betrof. Als het een afstand voor privédoeleinden betrof registreert Carbonics niets, als het een afstand afgelegd voor werk betreft geeft de medewerker aan met wat voor voertuig en brandstoftype de afstand is afgelegd. Na de bevestiging wist Carbonics alle informatie met uitzondering van de noodzakelijke gegevens die nodig zijn voor de WPM-rapportage. De Carbonics-App werkt zo efficiënt mogelijk en is zo ontwikkeld dat het een minimale belasting oplevert voor uw medewerkers.

Carbonics bundelt vervolgens alle verzamelde gegevens en rapporteert aan u als werkgever de totaal afgelegde kilometers per voertuig en brandstoftype. U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord inlogen op het het Carbonics-dashboard en daar alle gewenste rapportage-periodes selecteren en opvragen. Het formaat van de rapportage van Carbonics sluit naadloos aan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waar u uw rapportage in dient te voeren.

Met Carbonics kunt u aan de wettelijke rapportageverplichting voldoen zonder dat dit een grote impact heeft op uw organisatie en zonder dat u als werkgever persoonsgegevens en privacygevoelige informatie van uw medewerkers verzameld en opslaat.

Indien een medewerker niet al haar/zijn afstanden heeft voorzien van antwoorden, ontvangt de werknemer een melding dat hij/zij dit alsnog moet doen. Indien na twee werkdagen de vragen nog steeds niet zijn beantwoord, ontvangt u als werkgever een email met daarin de medewerkers die niet tijdig rapporteren. U kunt hier vervolgens actie op ondernemen.

Uw onderneming moet uiterlijk 30 juni 2025 het verbruik over het tweede halfjaar van 2024 rapporteren. U ontvangt van Carbonics automatisch de rapportage van 1 juli 2024 en 31 december 2025. Met dit rapport kunt u eenvoudig en efficiënt uw rapportage invullen via https://www.rvo.nl/onderwerpen/rapportage-wpm.

Nadat u uw WPM heeft gerapporteerd over het tweede half jaar van 2024 ontvangt u van de Rijksoverheid een rapportage met uw CO²-Uitstoot en praktische informatie over hoe u de werkgebonden personenmobiliteit (WPM) binnen uw organisatie kunt verduurzamen.

Start vandaag en probeer Carbonics de eerste drie maanden kosteloos uit.

Deze gegevens vult u eenvoudig in via https://www.rvo.nl/onderwerpen/rapportage-wpm. Daarna ontvangt u van de Rijksoverheid een rapportage met uw CO²-Uitstoot en praktische informatie hoe u de werkgebonden personenmobiliteit (WPM) binnen uw organisatie kunt verduurzamen.