Hoe werkt Carbonics?

U meldt uw vennootschap aan en geeft aan hoeveel mensen u wilt aansluiten. De eerst 3 maanden kunt u volledig kosteloos en zonder verplichten de Carbonics-app en het Carbonics Dashboard gebruiken. Na 3 maanden krijgt u een aanbieding om voor de volgende periode van 6 maanden de Carbonics-app en het Carbonics Dashboard te gebruiken.
De kosten bij verlenging zijn : € 600,00 licentiekosten en € 6,00 per medewerker excl. BTW.

U hoeft alleen maar enkele basisgegevens aan te leveren om het systeem volledig automatisch te laten functioneren. U ontvangt hiervoor via uw email een link waarmee u een Excel-bestand kunt uploaden met alle mobiele telefoonnummers van uw medewerkers (zonder namen), dus volledig anoniem.

Vervolgens ontvangen alle mobiele nummers een SMS-bericht met een downloadlink voor de Carbonics-app inclusief en logincodes. Alle gebruikers krijgen een uniek nummer die is gekoppeld aan een KvK-nummer. Na het downloaden van de Carbonics-app vraagt Carbonics aan de medewerker toestemming om zijn/haar telefoonbewegingen te registreren. Na akkoord start de registratie.

Vervolgens legt de Carbonics-app alle bewegingen van de mobiele telefoon vast. In de Carbonics-app ziet de werknemer per dag wat hij/zij voor afstanden heeft afgelegd en wat hij/zij aan antwoorden heeft ingevuld. Als vragen niet worden beantwoord, ontvangt de werknemer een bericht dat er nog vragen onbeantwoord zijn.

De Carbonics-app

Iedere dag na 00.00 uur levert Carbonics een dagrapport aan  die wordt toegevoegd aan het betreffende bedrijfsaccount. Iedere maand verstrekt Carbonics, automatisch via email, een geconsolideerd maandrapport. De beheerder van het bedrijfsaccount heeft een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee alle maandrapporten gedownload kunnen worden.

Indien een medewerker niet al haar/zijn afstanden heeft voorzien van antwoorden, ontvangt de werknemer een melding dat hij/zij dit alsnog moet doen. Indien na twee werkdagen de vragen nog steeds niet zijn beantwoord, ontvangt u als werkgever een email met daarin de medewerkers die niet tijdig rapporteren. U kunt hier vervolgens actie op ondernemen.

Uw onderneming moet uiterlijk 30 juni 2025 het verbruik over het tweede halfjaar van 2024 rapporteren. Carbonics verstrekt u het Jaarrapport 2024 in digitale vorm in januari 2025 met daarin de volgende gegevens:

  • Het totaal aantal kilometers dat uw werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer. (1 juli 2024 – 31 december 2024)

  • Jaartotaal aan kilometers verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype.

Deze gegevens vult u eenvoudig in via https://www.rvo.nl/onderwerpen/rapportage-wpm. Daarna ontvangt u van de Rijksoverheid een rapportage met uw CO²-Uitstoot en praktische informatie hoe u de werkgebonden personenmobiliteit (WPM) binnen uw organisatie kunt verduurzamen.