De verplichte CO2-rapportage, oorspronkelijk gepland voor 1 januari 2024, is uitgesteld naar 1 juli 2024. Deze rapportageverplichting betreft de werkgebonden personenmobiliteit (WPM) en is van toepassing op organisaties met meer dan 100 werknemers.
Het primaire doel van deze rapportage is om de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het woon-werkverkeer en zakelijk vervoer van medewerkers inzichtelijk te maken en te verminderen. Deze stap is een essentieel onderdeel van de bredere inspanningen om milieu-impact te beheersen en te reduceren.
Waarom is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit uitgesteld?
In november 2023 besloot de ministerraad de startdatum voor de rapportageverplichting van werkgebonden personenmobiliteit (WPM) uit te stellen naar 1 juli 2024. Dit uitstel was noodzakelijk omdat er meer tijd nodig was voor de voorbereiding.
Een belangrijk onderdeel van dit besluit was het advies van de Raad van State, dat, hoewel positief, een aantal verduidelijkingen vereiste. Specifiek werden er vragen gesteld over de motivering en de toekomstige implementatie van de grenswaarde voor zakelijk verkeer in 2030.
Deze aanvullende verduidelijkingen in de toelichting bij het besluit zorgen ervoor dat er meer tijd nodig is om aan deze verzoeken te voldoen. Het is belangrijk te benadrukken dat het advies van de Raad van State geen invloed heeft op het besluit zelf, maar puur zorgt voor een duidelijker en robuuster raamwerk voor de toekomstige implementatie van de verplichte CO2-rapportage.
Overgangsperiode voor de registratieplicht
Hoewel de verplichting voor het rapporteren van CO2-uitstoot is uitgesteld tot 1 juli 2024, biedt de overgangsperiode organisaties de mogelijkheid om al vanaf 1 januari 2024 vrijwillig te beginnen met rapporteren. Dit geeft werkgevers de flexibiliteit om zich aan te passen aan de nieuwe vereisten, en indien gewenst al vroegtijdig te starten met de CO2-registratie.
Voor degenen die kiezen om de rapportage uit te stellen tot het officieel verplicht wordt op 1 juli 2024, wordt de rapportage over de eerste helft van 2024 geëxtrapoleerd naar een volledig jaar. Dit betekent dat de data van zes maanden zal worden gebruikt om een schatting te maken voor het hele jaar, wat organisaties helpt om hun CO2-uitstoot voor het gehele jaar te beoordelen.
Ga goed van start met Carbonics!
Met de ingang van de CO2-rapportageplicht op 1 juli 2024, is het cruciaal dat uw organisatie goed voorbereid is. De Carbonics-App, ontwikkeld door Swissoft, is een innovatieve applicatie die ontworpen is om deze rapportageverplichtingen moeiteloos te beheren.
Een aantal voordelen van deze app is dat deze anoniem, eenvoudig in gebruik en volledig geautomatiseerd is, en zorgt voor een sluitende registratie van de werkgebonden personenmobiliteit van uw medewerkers.
Elke maand ontvangt u automatisch een gedetailleerd overzicht via de Carbonics-app, met een eenvoudig te beheren en overzichtelijk dashboard. Dit garandeert een sluitende administratie van alle gerapporteerde gegevens, essentieel voor het naleven van overheidsvoorschriften en het optimaliseren van uw organisatorische duurzaamheidsstrategieën.
De unieke voordelen van Carbonics zijn niet alleen de automatisering van het rapportageproces, maar ook de garantie dat er geen locatiegegevens worden opgeslagen. Enkel de afgelegde afstand en datum worden geregistreerd, wat volledig in lijn is met de AVG richtlijnen. Dit maakt Carbonics de ideale partner voor bedrijven die hun CO2-footprint effectief willen beheren zonder inbreuk te maken op de privacy van hun medewerkers.
Wacht niet langer en start nu met Carbonics om te zorgen dat uw organisatie klaar is voor de toekomst. Bekijk onze website om meer te leren over hoe Carbonics uw CO2-registratieplicht kan vereenvoudigen en neem vandaag nog contact met ons op om uw abonnement te starten!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Als je de laatste updates wilt ontvangen van de ontwikelingen van Carbonics. Schrijft je dan in!