Forensisme, ook wel bekend als pendelen, verwijst naar het dagelijkse reizen van personen tussen hun woongemeente en werkgemeente. Het omvat alle vormen van vervoer (auto, fiets, openbaar vervoer, te voet etc.) die werknemers nemen om van en naar hun werk te reizen.

Een forens of pendelaar is iemand die deze dagelijkse reis tussen woonplaats en werkplek uitvoert. Deze verplaatsingen vormen samen het fenomeen forensisme, of zoals wij het tegenwoordig beter kennen: woon-werkverkeer.

Waar komt het woord ‘forens’ vandaan?

Het woord ‘forens’ vindt zijn oorsprong in het Latijn. Het is afgeleid van het woord ‘forensis’, wat ‘dat wat tot het forum behoort’ betekent. In het oude Rome verwees ‘forum’ naar een openbare plaats waar mensen bijeenkwamen voor juridische en commerciële activiteiten. Een ‘forensis’ was dus iemand die regelmatig naar het forum reisde om zaken te doen.

In de loop van de tijd heeft de term ‘forens’ zich ontwikkeld en is het gaan verwijzen naar personen die regelmatig reizen, met name in de context van woon-werkverkeer. Het moderne gebruik van ‘forens’ duidt dus op iemand die dagelijks pendelt tussen zijn of haar woning en werkplek.

Door de groei van steden en de afstand tussen woongebieden en werkcentra, is forensisme een veelvoorkomend fenomeen geworden. De geschiedenis van het woord benadrukt hoe essentieel mobiliteit altijd al geweest is voor economische en sociale activiteiten, en hoe deze noodzaak in de moderne tijd blijft voortbestaan.

Is forensisme hetzelfde als woon-werkverkeer?

Ja, forensisme is in essentie hetzelfde als woon-werkverkeer. Beide termen verwijzen naar het reizen van werknemers tussen hun woonplaats en hun werkplek. Het begrip ‘woon-werkverkeer’ is echter meer ingeburgerd in het dagelijks taalgebruik, terwijl ‘forensisme’ een meer formele en minder frequent gebruikte term is.

Woon-werkverkeer omvat verschillende vormen van vervoer, zoals de auto, fiets, openbaar vervoer en zelfs wandelen. Het is een cruciaal aspect van het dagelijks leven van veel werknemers en heeft een grote invloed op tijdsbesteding, stressniveaus en milieueffecten.

Hoewel forensisme en woon-werkverkeer synoniem zijn, wordt het begrip ‘forensisme’ vaak gebruikt in discussies over beleid en onderzoek naar mobiliteit en duurzaamheid. Dit komt omdat forensisme een bredere context kan omvatten, zoals de impact op stedelijke planning, infrastructuur en milieubeleid.

Het analyseren en optimaliseren van woon-werkverkeer is essentieel voor het ontwikkelen van duurzame mobiliteitsoplossingen en het verminderen van de ecologische voetafdruk van forenzen. Helemaal in een tijd waarin klimaatverandering een belangrijk onderwerp is.

Verduurzamen van forensisme

Het verduurzamen van forensisme is een belangrijk onderwerp geworden in de strijd tegen klimaatverandering. Forensisme, oftewel het dagelijkse woon-werkverkeer, draagt aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Om deze uitstoot te verminderen, hebben veel landen, waaronder Nederland, maatregelen geïntroduceerd die bedrijven verplichten de CO2-uitstoot van hun werknemers te monitoren en te rapporteren.

In Nederland geldt vanaf 1 juli 2024 een rapportageplicht voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Deze plicht, onderdeel van de regelgeving omtrent Werkgebonden Personenmobiliteit, vereist dat bedrijven de CO2-uitstoot van zowel woon-werkverkeer als zakelijke ritten van al hun werknemers rapporteren aan de overheid.

De Carbonics-app van Swissoft biedt een handige oplossing voor bedrijven om te voldoen aan deze nieuwe CO2-rapportageplicht. Met onze app kunnen bedrijven eenvoudig en anoniem voldoen aan de CO2-registratie door de reisgegevens van hun werknemers volledig anoniem te verzamelen.

De app registreert automatisch alle verplaatsingen van meer dan 50 meter, zonder de privacy van de werknemers in gevaar te brengen. Elke maand ontvangt de werkgever een rapportage die voldoet aan de overheidsnormen, en aan het einde van het jaar wordt een uitgebreide jaarrapportage verstrekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Als je de laatste updates wilt ontvangen van de ontwikelingen van Carbonics. Schrijft je dan in!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *